Beskrivning av uppdrag 48497
Stockholm
Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. Sjukhuset har cirka 1 340 vårdplatser, producerar cirka 97 000 vårdtillfällen per år, har cirka 1,6 miljoner patientbesök per år, omsätter cirka 18 miljarder per år och har cirka 16 000 anställda. För oss är vårdforskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet med att förlänga och förbättra människors liv.
Område – Arkitektur
IT-resurstjänster inom området Arkitektur kan innebära att omsätta verksamhets- och användarkrav till en realiserbar struktur och utreda vilka metoder och verktyg som ska användas för insamling, bearbetning och användning av uppgifter i informations- och datasystem. IT-resurstjänsten kan omfatta ett ansvar för att framtagen systemteknisk lösning är förankrad i de krav som ställs på utveckling och drift gällande både programvara och hårdvara såväl på klientsidan som på serversidan. IT-resurstjänster inom detta område kan innebära att valda tekniska lösningar resulterar i en implementering av ett system som svarar upp mot ställda krav samt att valda lösningar ansluter sig till val av systemarkitektur. Området Arkitektur omfattar även ansvar för den övergripande arkitekturen, att definiera arkitekturmönster och modelleringsregler för analys och design. Området Arkitektur kan även omfatta utveckling av exempelvis riktlinjer för design och konstruktion. Tillhandahållen IT-resurs inom området ska ha god kunskap om de involverade systemen och de aktuella utvecklingsplattformarna.
Kompetensprofil - Lösningsarkitekt
Kompetensprofilen besitter kompetens att planera realisering av IT-lösningar baserat på verksamhetens behovsbild och med förutsättningar från existerande IT-tjänster i organisationen. Lösningsarkitekten ser till att den befintliga funktionaliteten återanvänds och säkerställer att de myndighetsövergripande arkitekturprinciperna och riktlinjer kring standarder följs i den tekniska arkitekturen.
Uppdragsbeskrivning
Projektet syftar till en förstudie i syfte att ta fram ett nationellt kvalitetsregister för validering av AI-algoritmer inom bröstradiologi. Kvalitetsregistret planeras placeras på sjukhuset.
Användningen av artificiell intelligens (AI) inom bröstradiologi ökar snabbt, men forskning visar att AI-systemens prestanda kan variera beroende på vilken mammografiapparat som används för bildinsamling. Detta skapar utmaningar, såsom skillnader i AI-diagnoser mellan olika maskiner och avsaknaden av en nationell standard för AI-system. För att säkerställa tillförlitlighet och kvalitet krävs anpassning av befintliga algoritmer. Centrala frågor att adressera inkluderar hur olika maskiner påverkar AI:s prestanda, om alla AI-system håller samma standardnivå och hur rätt kvalitet och användning kan garanteras i praktiken.
Förstudien omfattar flera viktiga områden som syftar till att säkerställa en robust och hållbar implementering av projektet. Den innefattar utformning av en styrningsmodell och tydlig ansvarsfördelning inom organisationsstrukturen. Vidare ska ett juridiskt och etiskt ramverk utvecklas, med särskild betoning på att definiera riktlinjer och krav, inklusive aspekter som rör dataägarskap. Arbetssätt och processer för datainsamling och hantering ska etableras för att garantera en effektiv och säker hantering av information. Informatik och tekniska lösningar, såsom IT-arkitektur och kravspecifikationer, kommer att utredas, inklusive förslag på lämpliga tekniska lösningar. För att säkerställa tillförlitlighet och kvalitet i projektet ska metoder för kvalitetssäkring och validering av AI-produkter utvecklas. Slutligen ska förstudien säkerställa långsiktig förvaltning genom att definiera finansieringsmodeller och skapa förutsättningar för fortsatt utveckling.
Arkitekten förväntas att i hög grad självständigt driva arbetet och koordinera arbetet på hög nivå med offentliga verksamheter.
Kompetenskrav på konsult
En övergripande beskrivning av de olika kompetensnivåerna finns nedan, i denna specifika upphandling efterfrågas nivå 5:
Kunskap - Kompetens av högsta rang. Uppfattas som expert inom området i Sverige eller internationellt.
Erfarenhet - Har deltagit i stora uppdrag inom olika områden och genomfört uppdrag med mycket hög kvalitet. Nivån uppnås normalt efter att konsult har befunnit sig på nivå 4 under minst 3 år.
Ledning - Har stor vana och erfarenhet av att verka i ledande befattning.
Självständighet - Mycket stor.
SKA-krav
Anbudsgivare ska erbjuda en (1) konsult med:
· Minst fem (5) års erfarenhet av arbete med IT-arkitektur inom bilddiagnostik.
· Kunskap om samt erfarenhet av arbete med AI-validering.
· Erfarenhet av arbete inom komplex offentlig verksamhet, specifikt sjukvårdssektorn.
· Kunskap om lagar och regler för patientdatahantering.
· God samarbetsförmåga.
· Erfarenhet och kompetens i enlighet med de krav som gäller för den specifika upphandlingen.
· Insikt och förståelse för uppdraget.
· Mycket god förmåga att förstå och uttrycka sig på svenska i tal och skrift.
Omfattning
Konsulttjänsten omfattar 50 procent av en heltidstjänst och kan vid behov utökas ytterligare. Uppdraget ska påbörjas så snart som möjligt och inleds snarast efter kontraktsignering. Uppdraget ska pågå till 2025-12-31. Beställaren ska vid behov ha möjlighet till en (1) option på åtta (8) månader.
Konsulten förväntas i huvudsak utföra sitt arbete på plats vid Universitetssjukhuset i Solna. I de fall uppdragsgivaren bedömer att distansarbete kan tillämpas, ska parterna komma överens om villkor och detaljer vid ett initialt uppstartsmöte.